Σελίδες

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

SUN TSU

ο Σουν Τσου

Ο Κινέζος SUN TSU γεννήθηκε στο κρατίδιο Τσι κι έγραψε το έργο ‘’Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ’’ μεταξύ του 400π.Χ. και του 320 π.Χ.

Το έργο του η τέχνη του πολέμου τράβηξε γρήγορα την προσοχή του Χο Λου, βασιλιά του Βου. Από εκείνη την πρώτη γνωριμία του Σουν Τσου με τον βασιλιά, έχει διασωθεί το ακόλουθο ενδιαφέρον περιστατικό:
Ο Χο Λου κάλεσε τον Σουν Τσου και του είπε: ‘’Διάβασα πολύ προσεκτικά το βιβλίο σας. Μήπως θα μπορούσατε να μου κάνετε μια μικρή επίδειξη του πως εφαρμόζεται πρακτικά η θεωρία σας – ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά στον έλεγχο των στρατευμάτων;’’
‘’Θα μπορούσα’’, απάντησε ο Σουν Τσου.
‘’Και μήπως θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε στην επίδειξη γυναίκες;’’ συνέχισε ο βασιλιάς.
‘’Βεβαίως’’ είπε ο Σουν Τσου.
Έτσι δόθηκε εντολή να φέρουν από το παλάτι 180 όμορφες γυναίκες.
Ο Σουν Τσου τις χώρισε σε 2 λόχους και έβαλε επικεφαλής τις δυο αγαπημένες παλλακίδες του βασιλιά. Ύστερα έδειξε στα κορίτσια πώς να κρατούν το δόρυ και ρώτησε: ‘’Ξέρετε τη διαφορά ανάμεσα στο ‘’μπροστά’’ και το ‘’πίσω’’, το ‘’αριστερά’’ και το ‘’δεξιά’’;
‘’Την ξέρουμε ‘’ απάντησαν οι γυναίκες.
‘’Ωραία, τώρα όταν σας δώσω την διαταγή ‘’μέτωπο εμπρός’’, θα κοιτάξετε κατευθείαν μπροστά. Όταν σας πω ‘’μεταβολή’’ θα κάνετε μισή στροφή και θα κοιτάξετε όλες προς τα πίσω. Όταν σας πω ‘’επ’ αριστερά’’, θα γυρίσετε προς τη μεριά του αριστερού σας χεριού και όταν σας πω ‘’επί δεξιά’’, θα γυρίσετε προς τη μεριά του δεξιού σας χεριού.’’
Οι γυναίκες είπαν ‘’καταλάβαμε’’ και τότε ο Σουν Τσου αφού τις εξήγησε ποιο χτύπημα του τυμπάνου αντιστοιχούσε σε κάθε παράγγελμα, τους μοίρασε τα δόρατα και έδωσε το σύνθημα: ‘’Επί δεξιά’’. Τα κορίτσια, όμως αντί να υπακούσουν, ξέσπασαν σε γέλια.
Τότε ο Σουν Τσου είπε ήρεμα: 
‘’Εάν τα παραγγέλματα δεν είναι σαφή και οι διαταγές δεν είναι απόλυτα κατανοητές, το λάθος είναι του στρατηγού’’.
Ύστερα επανέλαβε 3 φορές τα παραγγέλματα, τα εξήγησε 5 και έδωσε το παράγγελμα ‘’επ’ αριστερά’’. Τα κορίτσια ξέσπασαν πάλι σε γέλια.
Τότε ο Σουν Τσου, πάντα το ίδιο ήρεμος, είπε: 
‘’Όταν τα παραγγέλματα δεν είναι σαφή και οι διαταγές δεν είναι απόλυτα κατανοητές, το λάθος είναι του στρατηγού. Όταν όμως οι διαταγές είναι σαφείς και κατανοητές, αλλά οι στρατιώτες δεν υπακούουν, τότε το λάθος είναι των αξιωματικών τους.'' Και λέγοντας αυτά, διέταξε να αποκεφαλιστούν οι δυο επικεφαλής των λόχων!
Ο βασιλιάς που παρακολουθούσε τη σκηνή από ψηλά αντιλήφθηκε ότι οι δυο ευνοούμενες του θα έμεναν χωρίς κεφάλι, και έσπευσε να μηνύσει στον Σου Τσου: 
‘’Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την επίδειξη σας. Αλλά εάν στερηθώ τις δυο αυτές παλλακίδες, το φαγητό και το ποτό μου θα χάσουν τη γεύση τους. Επιθυμία μου λοιπόν είναι να μην αποκεφαλιστούν’’.
Όπότε ο Σουν Τσου απάντησε:
‘’Ο υπηρέτης σας έχει κάνει δεκτό το διορισμό του ως Διοικητής και όταν ένας διοικητής ηγείται του στρατού, δεν υποχρεούται να υπακούει σε όλες τις διαταγές του ηγεμόνα του’’.
Αμέσως μετά έδωσε εντολή να αποκεφαλίσουν τις 2 γυναίκες προς παραδειγματισμό και όρισε ως επικεφαλής δύο άλλες.
Ύστερα επανέλαβε τα παραγγέλματα με τη βοήθεια του τυμπάνου και οι γυναίκες ανταποκρίθηκαν, χωρίς το παραμικρό λάθος. Και βέβαια χωρίς να τολμήσει καμία να γελάσει!
Τότε ο Σουν Τσου διαμήνυσε με αγγελιαφόρο στον βασιλιά:
‘’Ο στρατός κύριε, είναι πανέτοιμος. Μπορείτε να κατέβετε και να τον επιθεωρήσετε. Είναι πρόθυμος να κάνει ό,τι του ζητήσετε – ακόμα και να πέσει στη φωτιά’’.
Ωστοσο, η όρεξη του βασιλιά για πειράματα είχε κοπεί. ‘’Πες στο Στρατηγό’’, είπε στον αγγελιαφόρο, ‘’ότι μπορεί να επιστρέψει στο στρατόπεδο του και να αναπαυθεί. Ο βασιλιάς του Βου δεν έχει καμιά διάθεση για επιθεώρηση’’.
Όταν ο Σουν Τσου έλαβε το μήνυμα, σχολίασε ατάραχα:
‘’ο βασιλιάς αγαπάει τα λόγια, όχι όμως και τα έργα…’’
Μολονότι, πάντως ο βασιλιάς δεν αγαπούσε ιδιαίτερα τα…έργα, αναγνώρισε την ιδιοφυΐα του Σουν Τσου και τον έκανε στρατηγό.
(πηγή:η τέχνη του πολέμου, soun tsu, εκδόσεις ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου