Σελίδες

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Που Φυλάσσονται Τα Αρχεία Του Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου Σας;




Σκεφτήκατε ποτέ που είναι αποθηκευμένα τα αρχεία σας? Ίσως χρησιμοποιείτε το Dropbox, ή το Mobile Me ,ή το Gmail, ή το Hotmail. Αν και η συζήτηση είναι πάντα για την αποθήκευση στο 'σύννεφο' τα πάντα ακόμη πρέπει να μείνουν σε ένα φυσικό δίσκο κάπου. Και αυτή η αποθήκευση παράγει πολύ θερμότητα, χρειάζεται πολύ ισχύ και εξαιρετικά πολλούς πυρήνες επεξεργαστών। Και ακόμη πρέπει να υπάρχει υψηλή διαθεσιμότητα , αν ένα ολόκληρο υπολογιστικό κέντρο βγει εκτός λειτουργίας, να υπάρχει πάντα εφεδρικό. Έτσι πήγαμε στην...
Γερμανία να επισκεφτούμε μερικά από τα μεγαλύτερα υπολογιστικά κέντρα, που ανήκουν στην εταιρεία 1&1. Η εταιρεία είναι τεράστια, ειδικά στην πατρίδα της, παραδίδοντας πέντε δισεκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα (όχι spam) κάθε μήνα και έχοντας 11 εκατομμύρια domain στα βιβλία της. Η εταιρεία έχει 9,44 εκατομμύρια συμβόλαια με πληρωμή και 26,6 εκατομμύρια δωρεάν λογαριασμούς . Πάνω από 1 εκατομμύριο από τους πελάτες της είναι στην Βρετανία. Όλα ξεκίνησαν από ένα επιτραπέζιο υπολογιστή στην Καρλσρούη στην Γερμανία και τώρα η εταιρεία έχει πάνω από 70.000 servers σε διαφορετικά υπολογιστικά κέντρα στην Ευρώπη και στην Αμερική. Όλα χρησιμοποιούν πράσινη ενέργεια από το 2008. Το πρώτο από τα δύο κέντρα δεδομένων που επισκεφτήκαμε ήταν το Baden Airpark , μια απειλητική εγκατάσταση σε μια πρώην αεροπορική βάση που παραμένει μνημείο του ψυχρού πολέμου (που τώρα είναι επιχειρηματικό πάρκο). Η βάση παλιότερα χρησιμοποιούνταν από τις αεροπορικές δυνάμεις της Γαλλίας και του Καναδά πρι ν κλείσει οριστικά το 1993, και ο διάδρομος είναι τώρα ένα μικρό επαρχιακό αεροδρόμιο. Το κτίριο του υπολογιστικού κέντρου είναι το παλιό συνεργείο για τις μηχανές με τεράστιες μεταλλικές πόρτες πάχους 60 εκατοστών. Αυτές κλείνουν αεροστεγώς και σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι μπορεί να μην βγεις ποτέ από εκεί. Ανεβήκαμε τις σκάλες και μπήκαμε σε μια από τις αίθουσες με τα μηχανήματα. Ο θόρυβος και η ζέστη σε έφταναν αμέσως ενώ σειρές από φωτάκια αναβόσβηναν αυτόματα. Κάθε εξυπηρετητής αναγνωρίζεται από το δικό του κωδικό. Υπάρχουν σποραδικά κενά ή ασύνδετα καλώδια όπου εξυπηρετητές θα τοποθετηθούν ή επιδιορθώνονται. Είτε το πιστεύετε είτε όχι όλη η εγκατάσταση είναι χωρίς προσωπικό και για την όποια συντήρηση απαιτείται ειδοποιείται το κέντρο ελέγχο στην Καρλσρούη. Κάθε αίθουσα έχει μεγάλη διαχείριση ισχύος και καμπίνες ειδικά για να διατηρούν σταθερή θερμοκρασία. Το κτίριο στο Airpark έχει συνολική έκταση 2.000 τετραγωνικά μέτρα με 30.000 εξυπηρετητές. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο εδώ εκτός από ικριώματα και οροφή γεμάτη από εξοπλισμό ψύξης. Ο θόρυβος από τους ψύκτες είναι η μόνη ένδειξη στο εξωτερικό ότι κάτι ευαίσθητο υπάρχει μέσα. Υπάρχουν πολλά καλώδια επίσης. Οι εξυπηρετητές προέρχονται από έναν τοπικό κατασκευαστή, αλλά υπάρχουν και μερικοί HP και Dell σε μερικές καμπίνες. Μια ολόκληρη καμπίνα έχει ολόκληρο το σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδομείου GMX της 1&1.
Αυτή η εγκατάσταση κοστίζει 18 εκατομμύρια και επεκτείνεται σε 18 αίθουσες υπολογιστών με 660 ικριώματα. Χρησιμοποιεί 8 MW ισχύ , η πόλη που βρίσκεται καταναλώνει 362 MW συνολικά.
Τα πάντα είναι φτιαγμένα με πρόνοια για εφεδρικά συστήματα, έτσι υπάρχουν δύο ολοκληρωμένα συστήματα ψύξης για την απαγωγή του ζεστού αέρα. Με οχτώ συστήματα κρύου νερού και 61 ψύκτες κυκλοφορίας αέρα.
Αν υπάρχει διακοπή ρεύματος, τεράστια δωμάτια με μπαταρίες μπορούν να τροφοδοτούν την εγκατάσταση για 20 λεπτά.
Στην πράξη χρειάζονται λίγα δευτερόλεπτα για τις μηχανές diesel στην οροφή για να ξεκινήσουν και να αναλάβουν την τροφοδοσία του κτιρίου. Όπως είναι οι μηχανές φαίνονται αχρησιμοποίητες γιατί έτσι είναι. Στην πράξη έχουν λειτουργήσει μια φορά πριν δύο χρόνια και για μικρό χρονικό διάστημα. Πέντε από τις τεράστιες αυτές μηχανές των 39 τόννων βρίσκονται στην οροφή.
Και πάλι υπάρχουν εφεδρικές μηχανές αν υπάρξει πρόβλημα τροφοδοσίας για ημέρες, η 1&1 έχει συμφωνίες με προμηθευτές καυσίμων για ακόμη και σε περίπτωση γενικευμένου προβλήματος. Το κτίριο πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης με αέριο ώστε οι εξυπηρετητές να μην χαλάσουν από μια μικρή φωτιά.
Πριν την επίσκεψη έπρεπε να δώσουμε στην εταιρεία το βάρος μας ώστε να μας επιτραπεί η είσοδος από το αυτόματο σύστημα παγίδας.
Σύντομα, αυτά τα υπολογιστικά κέντρα θα φαίνονται μικρά δίπλα στον νέο τους συγγενή. Η εταιρεία 1&1 κτίζει το νέο κέντρο που θα χωράει 100.000 εξυπηρετητές στο Hanau. Οι εργασίες ξεκίνησαν πριν 2 χρόνια και το κτίριο ήταν εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικών καυσίμων , που όμως ποτέ δεν λειτούργησε. Θα είναι τεράστιο.



πηγή:   http://www.dailytech.gr/dailytech-news/2010/11/25/1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου