Σελίδες

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Η Ιστορία μιας Φωτογραφίας

 
8 Ιουνίου 1972: Η 9χρονη Phan Thi Kim Phúc, στο κέντρο αριστερά, τρέχει σε ένα δρόμο κοντά στο χωριό της το Trang Bang του Βιετνάμ μετά από ένα βομβαρδισμό με βόμβες ναπάλμ.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, στις 8 Ιουνίου 1972, ένα μικρό κορίτσι ήταν πρώτο θέμα στις ειδήσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς δραπέτευε από το χωριό της στο Βιετνάμ το οποίο είχε βομβαρδιστεί με βόμβες ναπάλμ. Η 9χρονη Κιμ είχε φοβερά εγκαύματα από τις βόμβες ναπάλμ και δεν αναμένονταν να επιζήσει, αλλά μετά από 14 μήνες στο νοσοκομείο της Σαϊγκόν επέστρεψε στο χωριό της και άρχισε να ξανακτίζει τη ζωή της.
Αργότερα πήγε στην Κούβα για σπουδές.
Εκεί συνάντησε ένα νεαρό Βιετναμέζο φοιτητή που αργότερα έγινε σύζυγός της.
Αργότερα συγχώρεσε δημοσίως το άτομο που έριξε τη βόμβα ναπάλμ στο χωριό της και αφιέρωσε τη ζωή της στην προώθηση της ειρήνης. 
Δημιούργησε το ίδρυμα Kim Phuc Phan Thi στο Σικάγο, Ιλλινόις των ΗΠΑ το 1997. 
Απαίτησε πολιτικό άσυλο για την ίδια και το σύζυγό της στο Καναδά, όπου παντρεύτηκαν το 1992. Σήμερα ζουν εκεί με τα 2 παιδιά τους τον Thomas και τον Stephen
Η Kim γεννήθηκε το 1963 στο χωριό Trang Bang, στο Νότιο Βιετνάμ
Σήμερα είναι κάτοικος του Ajax, Ontario Καναδάς
η Kim to 2000
 Η φωτογραφία αυτή που είναι από τις πιο γνωστές παγκοσμίως ''τράβηξε'' ο Nick Ut για το (Associated Press) και κέρδισε το βραβείο Pulitzer
ο Nick Ut

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου